lørdag 19. januar 2013

Kan vi ikke?

Men vi kan jo ikke ha det sånn at pasientene skal kunne ønske seg spesielle ansatte til å ta seg av dem, sa en sykepleier jeg nylig snakket med. Det vi diskuterte var en pasients behov for trygghet og kjente forhold.
Dette var likevel ikke hovedgrunnen til praten vår. Det var bare en bisetning i noe mye større. Etterpå har jeg tenkt på denne bisetningen. "Vi kan jo ikke ha det sånn?" Eller burde det tvert i mot være sånn?
En psykiatrisk avdeling består av svært forskjellige mennesker både blant personalet og pasienter. Og der mange mennesker møtes er det noen som trives sammen, noen som tolererer hverandre fordi man nå er på samme stedet, noen som misliker hevrandre litt eller mye, og noen som er redde for noen. Sånn er det bare. Tenk på en skoleklasse eller et arbeidssted. Medelever og kolleger. Noen passer man bare bedre sammen med enn andre.
Som pasient blir man tildelt ansatte. Etter en stund lærer man dem å kjenne på godt og vondt. Med noen blir det bare vondt. Noen gir trygghet og omsorg. Hvem vil man foretrekke?
Pasientene kan sjelden velge. Det ser ut som det blir en trussel mot en avdeling at en pasient vil velge. Hvorfor det?
Veldig ofte er det slik at pasienter har forskjellige favoritter blant ansatte. De den ene synes er helt topp synes en annen er totalt håpløse. Også de ansatte liker og msliker de forskjellige pasientene i varierende grad, men ingen får dem til å innrømme det. De skal jo være proffesjonelle.
Så hva hvis pasientene får velge, hva vil skje? Det vil i hvert fall gi større trygghet og meget sannsynlig større utbytte av et opphold for pasienten. Det burde derfor gjøres, for avdelingene er til for å hjelpe pasientene sine.
Hvorfor gjøres det ikke? Jeg tror det er så enkelt som at noen av de ansatte, et fåtall de fleste steder, aldri vil bli valgt. Dermed går ingen kabaler opp for avdelingene. Alle steder er det ansatte som foretrekkes av flertallet av pasientene. Disse kan selvfølgelig ikke ha ansvaret for alle. Noen ytterst få vil de fleste pasienter ikke ha noe med å gjøre. Det kan være at de ikke burde jobbe med psykisk syke, at de ikke har egenskapene som skal til. Så løser avdelingene dette problemet med at ingen får velge. Av hensyn til udugelige ansatte på bekostning av pasientenes trygghet og mulighet til å få det bedre?
I praksis, om pasienter som har vært på avdelingen før, ble spurt når de kom, om de har noen ønsker angående ansatte, så kan avdelingene fort få øye på sine problemansatte, og også på sine beste. Og gjøre grep. Jeg vet at de stort sett allerede vet hvem som er gode, middels og uskikkede, men de gjør ikke noe med det. Annet enn å forklare at man kan jo ikke ha det sånn! At pasienten kan få velge, altså.
Er det viktigere å ikke såre en upopulær ansatt enn å trygge en vettskremt pasient?

8 kommentarer:

 1. Ja tenk om man hadde fått velge og tenk om man hadde fått luket ut udugelige, arrogante, og maktsykt personalet

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for kommentaren, Løvetann. :)

   Slett
 2. Odd Volden sier: Når pasienten blir tydelig og sterk, kalles det splitting av staben. Men det burde kanskje kalles splitting av brukerne, når vi år ut og år inn må forholde oss til en rekke forskjellige profesjoner og tjenesteutøvere, med til dels svært ulike teorier og profesjonelle tradisjoner.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for at du stakk innom og for kommentaren din. :)
   Ja, det er en fornuftig måte å se det på. Og jeg tenker også ofte, at en tydelig og sterk pasient ofte har brukt svært mye tid og krefter på å bli slik. Klare å hevde seg, si fra, si i mot de såkalte profesjonelle. Så brukes den styrken mot dem. Blir et symptom som skal fjernes. I stedet for å se det som en ressurs man kan jobbe sammen videre på.

   Slett
 3. Det er helt klart at dynamikken i relasjonene er kjempeviktig. Jeg synes du kommer med et veldig naturlig og rimelig forslag. På nettstedet mitt: www.dinpsykologonline.com har jeg en side for "Brukernes forslag til tiltak og endringer i psykisk helsevern". Jeg setter opp lenke til forslaget ditt der http://www.dinpsykologonline.com/joomla16/index.php/brukernes-forslag-til-tiltak-og-endringer

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk til deg også for at du har lest og lagt igjen kommentar. :)
   Det er godt å lese at forslaget mitt blir delt videre. kanskje man en gang i framtiden kan få til noen forandringer til det beste for pasientene. Det er lov å håpe. :)

   Slett
 4. Det er jo litt underlig at man har lov til å velge sin egen fastlege, og mulighet for å bytte hvis man ikke er fornøyd, mens ansatte i psykisk helsevern framstilles som om de alle er helt like, og som om det ikke er noe som heter personlig kjemi.

  SvarSlett
 5. Hei Carla og takk for kommentaren din. :)
  Du har et veldig godt poeng i det du skriver. Mennesker er ulike. Det er egentlig så enkelt. :)

  SvarSlett